_ Voor vijf jaar bij elkaar_

op onze BLOG kun je iedere dag lezen over beleving van de gebouwde leef-omgeving waar je blij van wordt, thuis en op je werk & altijd duurzaam

Menig relatie houdt het langer vol dan dit gebouw wat voor tijdelijke circulaire bebouwing bedacht is en tevens om te kunnen herplaatsen: een reden voor de bedenkers om trots te zijn. Tel daar het zware programma van eisen gesteld vanuit een rechtbank bij op en onderstaand huzaren stukje- wat voor vijf jaar in elkaar wordt gezet- is des te knapper. Bouwen voor tijdelijkheid is tien stappen vooruit denken over toekomstig hergebruik, over vijf jaar zien we of dat goed gelukt is om te doen….

Plannen maken…?!

Je huisvesting inzetten om je optimaal te voelen….. en het levert nog geld op ook. Ben je benieuwd hoe we dat doen? Kijk op of neem contact op, we helpen je graag en goed verder. 

jouw Share of like voor deze post is van harte welkom!

MAAK ER EEN MOOIE WEEK VAN!

Tijdelijke rechtbank Amsterdam – cepezed

bron, dearchitect.nl

architectimage-45632   fotografie: Jannes Linders

Een gebouw realiseren dat na vijf jaar alweer moet worden afgebroken, of beter ‘gede- en remonteerd’, voor die opdracht stond consortium DPCP. Onlangs opende het tijdelijke bouwdeel G op het terrein van het Parnas-complex van de Rechtbank in Asmterdam. Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf zette sterk in op het voorkomen van verspilling en maximaliseren van restwaarde. Het gebouw is voor een groot deel circulair.

De Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht is uitgevoerd door DCDP, een combinatie van Du Prie bouw & ontwikkeling en ontwikkelaar cepezedprojects. Het gebouw is goed aanpasbaar ontworpen en laat straks de mogelijkheid tot steeds ander gebruik door steeds andere bewoners op steeds andere locaties. De verwijdering en het hergebruik zijn binnen de opdracht contractueel vastgelegd. Tot die tijd vind hierin een groot deel van de rechtspraak plaats.

architectimage-2346

Herbruikbare kanaalplaat

Het integrale architectonische ontwerp en interieur zijn getekend door cepezed. Om het bouwdeel zo aanpasbaar en circulair mogelijk te maken, is het ontworpen als ‘kit of parts’ en even gemakkelijk te monteren als te demonteren en remonteren. Samen met ingenieursbureau IMd heeft cepezed bijvoorbeeld een speciaal bevestigingssysteem voor de kanaalplaatvloeren ontwikkeld, dat ontkoppeling en hergebruik van de vloerdelen optimaal faciliteert. Ook bij de knopen van de staalconstructie is extra rekening gehouden met de- en remontage.

architectimage1234
Bekijk voor meer details de bijgesloten PDF

Permanente kwaliteit

Het tijdelijke karakter van het gebouw doet volgens cepezed geen afbreuk aan de kwaliteit, functionaliteit of representativiteit van het gebouw. Zaken als de outillage, de complexe logistiek, de akoestiek, het comfort, de veiligheid en de uitstraling hebben hetzelfde niveau als in een permanente voorziening. Het tijdelijke gerechtsgebouw toont een strakke vormgeving met een terughoudende kleurstelling en verfijnde detaillering. De gevels hebben een strakke horizontale geleding van bandramen en donker getinte borstweringen met een buitenafwerking van gespannen kunststofdoek.

architectimage-123

Indeling

Een trappartij met daarboven een lichtstraat leidt naar de wachtruimten met aangrenzende zittingzalen op de tweede en derde etage. De wachtruimten zijn helder en functioneel gezoneerd en hebben een open en lichte atmosfeer. De zittingzalen hebben allure zonder luxe te zijn en kennen een hoge mate van rust, helderheid en daglicht. De achterwanden zijn gedecoreerd met fotokunstwerken door Marjan Teeuwen, die hiervoor sloopmateriaal van gebouwen in composities verwerkte.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: