Duurzame praktijken

(op onze Dlog kun je ieder dag lezen over beleving van je leefomgeving waar je blij van wordt, thuis en op je werk & altijd duurzaam)

Het invoeren van duurzaamheid is meer dan de installaties van een gebouw aanpassen. In het onderstaande artikel wordt ingegaan hoe men daarmee omgaat in Singapore. Niet alleen meer ruimtelijke inpassing van duurzame oplossingen (passieve bouwprincipes, vides die veel bij dragen aan een goed klimaat etc.) maar ook veel meer groen op allerlei manieren ingepast in de ontwerpen. Maar het houdt niet op bij het gebouw men kijkt daar ook op wijk niveau naar een integrale aanpak waarbij het bewustzijn vergroot wordt en daarmee waarschijnlijk het grote verschil gemaakt wordt. Een model wat in Nederland alleen nog weggelegd is voor enkele fanatici….

Plannen maken…?!

Je huisvesting inzetten om je optimaal te voelen….. en het levert nog geld op ook! Kijk op of neem contact op, we helpen je graag en goed verder. 

jouw Share of like graag! 

Schijnduurzaamheid

bron de architect

Voor duurzaamheid is in het begin van een project vaak veel ambitie. Naarmate het project vordert, wordt echter maar minimaal voldaan aan de wettelijke gestelde eisen en blijft er weinig over van de initiële aspiraties. Veel architecten gaan aan de slag met een ontwerp zonder energiebesparing als uitgangspunt te nemen. Aan het eind van het traject wordt nog snel voldaan aan de eisen met voornamelijk installatietechnische maatregelen. Er wordt nog te veel gedacht in de dikte van isolatie en niet in ruimtelijke oplossingen.

Passief

Veel passieve concepten zoals slim vormgegeven gevels of vides die het klimaat van een gebouw regulieren zijn al bekend. Het zijn ruimtelijke oplossingen die bij uitstek interessant zouden moeten zijn voor architecten. Je zou zeggen dat het een kwestie is van gewoon toepassen van de beschikbare wetenschappelijke concepten. Toch zie ik bij de meeste bureaus weinig innoverende en ruimtelijke oplossingen met betrekking tot duurzaamheid. Misschien zijn we bang dat de opdrachtgever het als kostenverhogende onzin ziet of hebben we gewoon niet genoeg kennis op dit gebied? Bouwfysische adviseurs zouden wellicht eerder aan tafel moeten zitten om passieve ontwerpen in een vroeg stadium met berekeningen te onderbouwen. Installatiebudgetten zouden dan grotendeels toegedeeld kunnen worden aan een ruimtelijke kwaliteit.

Beleving
Voor mij is een gebouw met wat zonnepanelen op het dak, een warmteopslag in de grond of een groen dak dus nog niet duurzaam. De gebruikers van deze gebouwen zien behoudens een dikke handleiding voor de cv-installatie niks van deze zogenaamde duurzaamheid terug. Bewust wonen en werken moet ook een beleving zijn. Een goed voorbeeld is Singapore waar de overheid het BCA Green Mark heeft ingesteld. Een belangrijk criterium hierin is het percentage openbaar groen van een nieuwbouwproject. Door de hoge dichtheid in de stad komen architecten met creatieve oplossingen in, op of aan de gebouwen. De bewoners worden echt geconfronteerd met duurzaamheid en zijn zich zo meer bewust van een nieuwe manier van leven. Duurzaam ontwerpen moet overigens verder gaan dan alleen maar passieve concepten toepassen op gebouw niveau. Ook in de organisatie van een wijk of in het gebruik van een gebouw kunnen architecten samen met andere disciplines een belangrijke rol spelen.

lees verder bij de bron www.dearchitect.nl

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: