Echt vraaggestuurd ontwerpen niet ver weg meer

 

Succesvolle renovatie begint met luisteren naar de wensen van je nieuwe gebruikers/ bewoners en dit geldt evengoed voor nieuwbouw. Al jaren voeren we als interieurarchitecten een strijd om bouwers te bewegen om flexibelere bouwsystemen te gebruiken zodat bewoners wensen beter kunnen worden ingepast en men niet bij ontvangst van de sleutel met de “verbouwing’ begint. Met het intreden van de crisis kan de bouwsector zich het niet meer veroorloven om eenheidsworst te verkopen onder het mom men koopt het toch wel: partijen die ingezet hebben op flexibiliteit en duurzame oplossingen plukken daar nu de vruchten van. De klant is koning en zo hoort het ook.

Plannen maken?

We kunnen je helpen met het snel inventariseren van je bouwkundige invulling middels een schetsadvies met een voorstel voor de inrichting/ indeling van je toekomstige woning. Hierdoor krijg je een ander licht op je plannen waarbij duurzaamheid zowel in materiaal als gebruik (beleving) in je (ver)bouw en interieur plannen is opgenomen. Dit kun je inzetten voor je woning maar natuurlijk ook voor kantoor  ofandersoortige ruimte waar meer beleving en comfort gewenst is. Duurzaamheid, flexibliteit, goede acoustiek en gezond materiaalgebruik zijn hierbij onze standaard. Kijk op of neem contact op, we helpen je graag verder met het maken van plannen waarbij we je als meerwaarde laten zien hoe jij je steentje kan bijdragen door in te zetten op duurzame huisvesting om je optimaal te voelen….. en het levert nog geld op ook! 

Like, deel of commentaar….graag!!

kluswoning-vult-hiaat-woningbouwmarkt

lees verder onderstaand en een mooi weekend!

Studenten ontwerpen woning met 3D-bril

bron c

Eerstejaars studenten van ROC Friese Poort kijken met andere ogen naar de toekomst van bouwen. Ze ontwerpen woningen met behulp van een 3D-bril. “Zo kunnen we misschien wel ontwerpfouten voorkomen.”  

In feite gaat het over het huis van de toekomst waar deze generatie zelf later deel van uitmaakt.

Het schooljaar is net begonnen. De jongens en meisjes van de Friese bouw-ROC’s uit Drachten, Emmeloord, Sneek en Leeuwarden krijgen tijdens de introductieweek direct een challenge voor de kiezen. De opdracht? Verzin een innovatief idee waardoor een woning bouwen nog leuker wordt.

“In feite gaat het over het huis van de toekomst waar deze generatie zelf later deel van uitmaakt”, legt projectbegeleider Steffen Hofstra namens de provincie Friesland uit. “Download de app, was mijn kreet.”

Grenzeloos

De leerlingen laten zich niet zomaar van alles wijsmaken. “Hoezo moet de oplossing een app zijn?”, reageren ze. Hofstra nuanceert. “Dat hoeft helemaal niet. Het gaat erom dat je grenzeloos denkt.”

Hoezo moet de oplossing een app zijn?

En dat gebeurt. Toch kan er maar één groepje winnen. Tien presentaties en prototypes later steekt er één idee boven de andere uit. Savannah, Sebastiaan, Jan, Jan Friso, Michiel en Wisse weten Hofstra te overtuigen met een 3D-bril waarmee toekomstige bewoners nog voor er één paal in de grond gaat, invloed kunnen uitoefenen op het eindresultaat.

Bijsturen

Bouwstudent Michiel vertelt: “Met die bril moet je in de toekomstige wereld kunnen stappen. Niet zoals tv-kijken, dat is meestal 3D, maar met een groter gezichtsveld.”

Rondkijken in het ontwerp van de architect. Papier komt tot leven. Bijsturen waar je dat wilt. Andere materialen? Andere detaillering? Andere kleuren? Zeg het maar. Met de 3D-bril is de toekomstige klant koning. Althans. Dat is de bedoeling.

Communicatie

Op basis van de tekening weet je nu vaak als koper niet wat je krijgt.

“Deels kan de bewoner straks mee-ontwerpen. Maar die bril verbetert ook de communicatie. Op basis van de tekening weet je nu vaak als koper niet wat je krijgt. Achteraf kan dat tot teleurstelling leiden. Zonde toch?”

De kosten zullen meevallen, denken de bevlogen studenten. “Het zou een extra service van architecten kunnen zijn. Zij kunnen zich met de bril onderscheiden en er uiteindelijk winst mee maken. Hoe lang een 3D-ritje door je eigen nieuwe woning zal duren? Een half uur tot drie kwartier, verwachten wij.”

Interieurdingetje

Het is vooral een interieurdingetje.

Je hoort de ‘vrije architect’ denken: ‘Nog meer bemoeienis? Laat mij doen waar ik goed in ben.’ “Het is een afspraak die je vooraf maakt”, stelt Michiel de criticaster gerust. “Ik denk ook niet dat er hierdoor anders gebouwd gaat worden. Misschien leidt het tot andere indelingen van woningen. Het is vooral een interieurdingetje.”

Hofstra vindt het een goed idee. Het sluit volgens hem ook aan bij de ontwikkeling van modulair bouwen. “Onze generatie had dit ook niet kunnen verzinnen. Veel te oud”, lacht hij.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: