Een echte vreetschuur

Reuring creëren en ontmoeten van mensen is essentieel voor succes van een gebouw. Er moet naast het feit dat je warm en droog kunt zitten, een reden zijn om naar een gebouw toe te komen. Dit verkrijg je door inpassing van een eisenprogramma van de (toekomstig) gebruikers. Zo komt er weer leven en samenhang in een bestaande wijk maar ook agrarisch vastgoed of oude industriële panden kunnen op die manier nieuw elan krijgen. Met name die laatste categorie hebben een grote plus, veel onderzoeken wijzen uit (oa de conclusies van het Nationaal Restauratiefonds de conclusies): restauratie en herbestemming van monumenten hebben een positief effect op financieel, economisch en maatschappelijk vlak. De waarde van het monument stijgt, de aantrekkelijkheid van de omgeving wordt groter en de werkgelegenheid neemt toe. Reden te meer om ook buiten de gebaande paden te kijken als je plannen hebt om te gaan bouwen.

Plannen maken…?!

Wij kunnen een ander licht op je plannen werpen door te helpen bij het implementeren ervan in je verbouw en interieur plannen voor je woning , kantoor  of andersoortige ruimte met meer beleving en comfort. Duurzaamheid, flexibliteit, goede acoustiek en gezond materiaalgebruik zijn hierbij onze standaard. Kijk op of neem contact op, we helpen je graag verder met het maken van plannen waarbij we je als meerwaarde laten zien hoe jij je steentje kan bijdragen door in te zetten op duurzame huisvesting om je optimaal te voelen….. en het levert nog geld op ook! 

jouw Share of like is van harte welkom, bij voorbaat dank!

Eerdere post die je misschien interessant vindt:

vanuit-de-visie-van-jan-des-bouvrie-comfort

duurzaam-is-niet-aantrekkelijk-luxe-en-comfort-wil-men-een-stukje-beleving

nieuwe-nederlandse-hotelketen-lofts

beleving-beleving-beleving

6-op-10-europeanen-bezorgd-over-luchtkwaliteit-in-huis

Karakteristieke silo herbestemd tot Fooddock

bron architectenweb
368252
368270
368282
Het gemeentelijk monument De Zwarte Silo in Deventer is herbestemd tot een levendige horecagelegenheid. Wenink Holtkamp Architecten heeft het gesloten industriële gebouw transparanter gemaakt, waarbij de zonering en sfeer van het gebouw als leidraad zijn genomen.De Zwarte Silo is in 1923 ontworpen door de in Deventer woonachtige architect Maarten van Harte. De hoge silo functioneerde tot 1990 als graanopslag; sindsdien was het karakteristieke gebouw niet meer in  gebruik. In opdracht van BOEi heeft Wenink Holtkamp Architecten gerestaureerd en getransformeerd.Het Eindhovense architectenbureau heeft het voorheen gesloten opslaggebouw omgevormd tot een transparante hal met plek voor verschillende, kleinschalige eetgelegenheden: Fooddock. Door het openen van het gebouw is het aangrenzende havengebied deel van de interieurbeleving gemaakt. De rauwheid, die met name het interieur van het gebouw kenmerkt, is zo veel mogelijk in tact gelaten.Zonering
De Zwarte Silo valt onder te verdelen in vier volumes met elk een eigen functie. De hoge silo functioneerde als graanopslag. Het lage volume aan de Mr.H.F.de Boerlaan fungeerde als pakhuis met kantoor; het lage gebouwdeel aan de oostzijde van de graansilo’s deed dienst als zoutopslag en het kleinste volume was aanvankelijk de paardenstal.De duidelijke zonering van functies hebben de architecten behouden; wel is met strategisch geplaatste openingen een verbinding gemaakt tussen het verhoogde silogedeelte en de oude zoutopslag.In de oostgevel – oorspronkelijk een dichte en ondergeschikte gevel – heeft Wenink Holtkamp een grote opening van 9,2 meter breed en 2,8 meter hoog gemaakt; hierdoor is de omliggende haven tot diep in het gebouw waarneembaar.Overslag
De lage bakstenen volumes vormen een langgerekte plint die vroeger aan de zuidzijde de boten van de IJssel naar de haven leidde; daarom is de lengte van de bakstenen plint gelijk aan de lengte van een binnenvaartschip, zo leggen de architecten uit. De oude gevelopeningen, vanwaar alle overslag tussen boot en gebouw werd uitgevoerd, zijn weer teruggebracht.Aan de noordzijde stond de trein opgesteld. Het daar gelegen perron met bijbehoren luifel is bij de restauratie in ere hersteld. Tevens zijn aan deze zijde enkele grote puien toegevoegd, die zorgen voor de visuele verbinding tussen de ‘foodhall’ en het Havenkwartier. Wenink Holtkamp heeft daarbij het ritme van de openingen onder de kenmerkende lateien teruggebracht.

Eenheid
Bij de herbestemming is door de toepassing van meerdere grijstinten – met name staalgrijs – eenheid ontstaan tussen de bakstenen laagbouw en de hoge silo. De Zwarte Silo is een belangrijk icoon van het Havenkwartier en de stad. Samen met De Grijze Silo markeert het gebouw vanaf de A1 de entree tot het centrum van Deventer.

 

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: