bron beeld header www.nijmegenonline.nl

Nijmegen de meest duurzame stad van Europa?

Als duurzaam werkzaam bewoner van Lingewaard las ik met trots het onderstaande artikel dat buurgemeente Nijmegen, waar ik jarenlang gewoond heb, weleens de duurzaamste stad van Europa kan worden. Het klinkt zo veel belovend, zeker na het lezen van onderstaande artikel:

bron DGBC;

 

Nijmegen, een van de gaststeden van de Dutch Green Building Week, wil de finale van de European Green Capital Award winnen. Daarom toont een delegatie vandaag in het Deense Kopenhagen aan de Europese Commissie de duurzame kracht van de Gelderse stad.

In een onderlinge competitie maken in het totaal 5 steden uit wie deze titel in de wacht sleept. Nijmegen neemt het op tegen het Noorse Oslo, het Sloveense Ljubljana, het Duitse Essen en het Zweede Umea. De winnaar mag zich in 2016 Green Capital of Europe noemen, de meest duurzame stad van Europa.

Zonnepanelen en warmtenet

Aan de Nijmeegse presentatie, die 5 kwartier duurt, werken onder meer 2 scholieren, duurzaamheidsadviseur Anne Pronk van Royal HaskoningDHV, de raad van bestuur van UMC St Radboud en Birgit Hendriks van Eco2city mee. Zij vertellen verhalen over de duurzaamheid in Nijmegen en laten zien hoe heel veel partijen al samenwerken, bijvoorbeeld met zonne-energie. Inwoners, bedrijven en woningcorporaties leggen zonnepanelen op het dak, de universiteit onderzoek de effectiviteit van zonnecellen en een groot evenement als de 7heuvelenloop stelt geld beschikbaar voor zonnepanelen op scholen. Daarnaast beschikt Nijmegen over een warmtenet, waarmee Nijmegen per huishouden in de Waalsprong en het Waalfront 70% CO2-uitstoot bespaart op de verwarming. Alle duurzame-energieprojecten vallen onder het programma Power2Nijmegen.

De uitslag van vandaag is te lezen op: de gelderlander

Draag jij een duurzame samenleving ook een warm hard toe en wil je eens praten hoe dat vorm te geven; neem contact met ons op!

 

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: