Om de harde noten te kraken is een andere aanpak vereist

Er zijn steeds meer geluiden dat alle kantoren die herbestemd tot woning of modern kantoor kunnen worden, dat inmiddels ook zijn. We gaan zogenaamd naar een ” impasse op de woningmarkt” en voor kantoren zijn alle goede stekjes vergeven. Dat is niet waar maar om de harde noten te kraken is een andere aanpak vereist. De goede locaties moeten gecreëerd worden.

Succeskantoren bevinden zich of op heel goed bereikbare locaties of worden multifunctionele gebouwen. Dat is de uitkomst van een onderzoek wat men in Den Haag heeft laten doen naar de kantoren waar veel vraag naar is. Een les die ook voor andere regio’s interessant kan zijn. Op het succes van de eerste categorie heb je als ontwerper weinig invloed, behalve een goed functionerend interieur te maken.

De tweede is uitdagender omdat het veel verder gaat, het leven bestaat niet uit werken of wonen maar uit veel meer zaken die prima naast elkaar in een wijk/ gebouw kunnen plaatsvinden. Bij deze kantoren die vaak bestaan uit transformatie(s) van bestaande gebouwen, soms aangevuld met nieuwe zaken waar vanuit de gebruiker behoefte aan is, kun je zien dat er grote aandacht is aan de beleving rondom zo’n gebouw.

In onderstaand artikel wordt zelfs gepleit dat door het gebrek aan samenhang in de planvorming van gebieden, dit de bottleneck vormt voor veel transformaties van kantoren….Hebben restauratie en herbestemming van leegstand een positief effect op financieel, economisch en maatschappelijk vlak in een wijk, en voorkomt het mede het ontstaan van blinde vlekken. Zonder integratie in een wijk of gebied is de kans op mislukking van een herbestemd gebouw vele malen groter.

Plannen maken…?!

(op onze blog kun je ieder dag lezen over beleving waar je blij van wordt, thuis en op je werk & altijd duurzaam)

vervoer, uitzicht op groen maar ook betrokkenheid bij je omgeving helpt het om ook als werkgever aantrekkelijker te zijn voor je mensen

 

Wil jij ook graag een plan wat niet ophoudt bij de voordeur? Wij kunnen je helpen bij het implementeren ervan in je verbouw en interieur plannen voor je woning , kantoor  of andersoortige ruimte met meer beleving en comfort. Duurzaamheid, flexibliteit, goede acoustiek en gezond materiaalgebruik zijn hierbij onze standaard.  

Kijk op of neem contact op, we helpen je graag verder met het maken van plannen waarbij we je als meerwaarde laten zien hoe je door in te zetten op duurzame huisvesting je optimaal kunt voelen….. en het levert nog geld op ook! 

Like, deel of commentaar….graag!!

Eerdere posts die je misschien interessant vindt:

‘Geen nieuwbouw maar herontwikkeling kantoorgebieden’

bron vastgoed journaal 

Het Nationaal Renovatie Platform (NRP) is tegen de nieuwbouw van kantoren. De oplossing zit in de renovatie en het gebiedsgewijs herontwikkelen van monofunctionele kantoorgebieden.

Dat schrijft NRP in reactie op een pleidooi van steeds meer vastgoedadviseurs om kantorennieuwbouw toe te staan. De vier grote steden kennen een structurele leegstand van meer dan 15 procent. De oplossing zit dan ook beslist niet in opnieuw extra voorraad toevoegen, aldus NRP. Ontegenzeggelijk is er een groeiende mismatch tussen vraag en aanbod van kantoorruimte, zoals NVM vorige week stelde. Dat het eisenpakket van een hedendaags kantoor sterk is veranderd ten opzichte van de bouwjaren van de leegstaande kantoren, valt volgens NRP niet te ontkennen.

De toevoeging van nieuwe voorraad is geen duurzame oplossing. Ook bestaat het risico dat de markt dezelfde fout begaat als voor de crisis. De oplossing ligt bij renovatie en het gebiedsgewijs herontwikkelen van monofunctionele kantoorgebieden. NRP noemt Amstel III en Beukenhorst (Hoofddorp) als kantoorgebieden met leegstand van meer dan 20 procent. Deze gebieden zijn aan het eind van de vorige eeuw juist ontwikkeld op zeer strategisch gelegen locaties.

Het probleem is dan ook niet dat de leegstaande kantoren van onvoldoende kwaliteit zijn of dat ze op onaantrekkelijke locaties liggen, aldus NRP. ‘De markt heeft bewezen kantoorpanden prachtig te kunnen herontwikkelen. Het probleem is dat kantoorgebieden als geheel niet worden herontwikkeld. Deze gebieden worden gekenmerkt door versnipperd eigendom, waarbij iedereen slechts het eigen belang dient. Om deze impasse te doorbreken is een integrale gebiedsontwikkeling nodig, waarbij samenwerking tussen de eigenaren een vereiste is. Dat laatste komt niet van de grond omdat de partijen afwachten en beslissers ver weg zitten en de lokale problematiek niet aanvoelen.’ (MvL)

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: