Planmakers, beleef de plek door er te kamperen

Camping Onbestemd Jaar van de RuimteFotograaf Afke Holwerda.
bron www.dearchitect.nl

“Planners en observanten duiken te weinig de plekken in die ze ooit hebben bedacht. Ze beleven ze onvoldoende”, stelt Bureau Ruimtereizigers. Daarom organiseren zij in het kader van het Jaar van de Ruimte Camping Onbestemd, een mobiele camping die in juni en juli op vier plekken in ‘Nieuw Nederland’ neerstrijkt: Vinex Leidsche Rijn bij Utrecht, Parkstad Limburg, de Blauwe Stad Groningen en de Tweede Maasvlakte. Op die plek kunnen bezoekers letterlijk met de gebruikers mééleven.

Bureau Ruimtereizigers wil met Camping Onbestemd de mogelijkheid bieden even ‘gebruiker tussen de gebruikers’ te zijn. “Om te leven op de plek, in plaats van hem slechts te observeren. Ons te voeden met observaties van dwarskijkers en vertalers die de plek duiden vanuit lokale betrokkenheid of de verwondering van het eerste gezicht”, aldus de organisatie.

Daartoe heeft de organisatie ‘tolken’ ingeroepen, ‘vertalers’ tussen planmakers en plangebruikers, uit de wereld van kunst en cultuur. Dat zijn bijvoorbeeld columnisten die het dagelijks leven beschrijven, fotografen en dichters die een plek weten te vangen, theatermakers die grote vragen behapbaar maken of muzikanten die de ziel van een plek weten over te brengen aan een breed publiek.


Camping Onbestemd strijkt 13 en 14 juni neer op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam.

In de optiek van Camping Onbestemd kunnen we pas als we aan een plek hebben geroken en hem hebben beleefd, betere plannen maken. Plannen die beter passen bij de gebruiker van de toekomst. Het plannen en bouwen van het Nederland van de toekomst vraagt immers om nieuwe principes, nieuwe inzichten, nieuw tempo, nieuwe partners en nieuwe flexibiliteit.

Inheemse bevolking

De ‘tolken of vertalers’ zijn onderdeel van een uitgebreid excursie- en animatieprogramma. De basis van de campinganimatie is het aloude kampvuur.  Plannenmakers, dichters, schrijvers en muzikanten zullen ieder op hun manier stilstaan bij de vakantiebestemming.

Overdag verkennen de campinggasten per fiets of per voet het gebied. In sommige gevallen, zoals de Tweede Maasvlakte, kan het gebied ook over water worden verkend. Het reisbureau zorgt voor routes met gedetailleerde informatie en een reisleider met kennis van zaken. Ook zal er uitgebreid mogelijkheid zijn om kennis te maken met de ‘inheemse bevolking’.

Wil je ook kamperen op plekken waar je dat normaal gesproken niet zou doen? Voor alle Camping Onbestemd-edities zijn nog plekken over. Je kunt terecht op:

6 en 7 juni tunneldak A2 Leidsche Rijn
13 en 14 juni Tweede Maasvlakte
27 en 28 juni Parkstad Limburg
11 en 12 juli Blauwestad Groningen

 

Mensen samen brengen is de sleutel tot succes voor een geslaagd gebouw of plek. Maar na oplevering zijn er vaak niet veel reflectie momenten of en hoe iets functioneert. In bovenstaand artikel wil men daar verandering in brengen en planmakers laten leren van de goede en slechte kanten aan een ontwerp.

Mooie ervan is dat door op die locaties te gaan kamperen er ook weer een andersoortige ontmoeting ontstaat tussen de planmakers onderling alsook met de ‘ inheemse bevolking”….op deze wijze worden beide groepen mensen meer betrokken door uiteindelijk gewoonweg elkaar te ontmoeten. Een mooie bijwerking dus…..

Plannen maken…?!

Ben jij geïnteresseerd om eens buiten de gebaande paden naar je plannen te kijken? Kijk op of neem contact op, we helpen je graag verder. Met  plannen waarbij we je als meerwaarde laten zien hoe jij je steentje kan bijdragen door je duurzame huisvesting als bedrijfsmiddel in te zetten of beter; je huisvesting inzetten om je optimaal te voelen….. en het levert nog geld op ook!

Denk je dat dit bericht voor iemand anders ook interessant is binnen jouw netwerk? Stuur het vooral door of geef het een like!
 Eerdere post die je misschien interessant vindt:

 

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: