Sodae House Amstelveen

Soms kom je een huis tegen dat boeit maar niet aansluit bij je eigen visie. Sodae house is er zo een. Prachtig om te zien hoe een dergelijk oncompromisloos huis kan worden neergezet in de middle of nowhere (zo lijkt het het) maar ook weer overal vlak bij. Koud en sfeerloos oogt het interieur maar in relatie tot het landschap daarmee ook weer een heel interesante plek………

Meer luxe en comfort met inbreng van duurzaamheid zou ik zeker hebben aangebracht als ontwerper (zie ook post van gisteren) maar toch een mooi object wat de moeite waard is van het aanzien, lees verder onderstaand

Denk je dat dit bericht voor iemand anders ook interessant is binnen jouw netwerk? Stuur het vooral door of geef het een like want er is geen mooiere binnenkomer dan via de rode loper van een positief ambassadeur…

Eerdere post die je misschien ook interessant vindt:

Ben jij geïnteresseerd naar de mogelijkheden wat we voor jou huisvesting kunnen betekenen? Kijk op of neem contact op, we helpen je graag verder met plannen waarbij we je als meerwaarde laten zien hoe jij je steentje kan bijdragen door je duurzame huisvesting om je optimaal te voelen….. en het levert nog geld op ook! lees verder onderstaand

bron www.homeadore.com

Sodae House Amstelveen, futuristic house design by VMX Architects located in Amstelveen, Netherlands. It was built back in 2009 with a budget of 1.3 mil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Description by VMX Architects

The SODAE-House is the house of the architect. The site is a private island at an intersection of waterways, south of Amsterdam. It is one of the precious pieces of unspoiled polder landscape, left open just outside the city. If the current trend of rapid urbanisation continues, it will soon be one of the last pieces of characteristic Dutch landscape in this part of the Netherlands. It is the choice of this particular spot, that is to say the perception of the landscape, which has dictated the character of the design.

According to the principle of a bunker – to see but not to be seen – the house is placed as a massive object in the landscape, sunk into the grass. While it seems hermetically sealed from its surroundings, it optimises important circumstantial views on all sides, perceiving the landscape in a panoramic way. In doing so, it takes full advantage of the distant buildings of the Zuidas business area, the ‘skyscrapers’ southeast of Amsterdam as well as views of the aircrafts travelling to and from the airport.

The simple form of the house originates from the creative interpretation of the building regulations. The obligatory use of sloping roofs on two sides, intent with making houses conform to a traditional style, is to make innovative designs almost impossible. However, by applying these rules in a different manner, a new and contemporary form was conceived.

The house has three floors. The living room and kitchen are arranged in a loft-like space on the first floor, thereby profiting from the best views. The more intimate areas (bedrooms and bathrooms) are situated on the ground floor, orientated towards the garden on the backside. The basement contains an additional programme such as a fitness room and a home cinema.

Vertically, the house is divided in a children’s part and a part for the parents. Each part has its own entrance, sanitary rooms and staircase. In the centre of the house, the two parts come together in a 2-in-1 bathroom. The intertwining of the two provides enough privacy for both parties, while at the same time makes it possible to share early morning and evening rituals. The upper and lower levels are used equally by both children and parents, but have their own connections with (access to) the rest of the house.

With this type of organisation the house combines collective and private use in a subtle way. At the same time, the design of the house as a whole, combines phenomenal views with luxury and privacy. As a rural object in the landscape; the island acts as the plinth.

 

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: