van introvert naar extrovert zonder een steen te slopen

op onze BLOG kun je ieder dag lezen over beleving de gebouwde leef-omgeving
waar je blij van wordt, thuis en op je werk & altijd duurzaam

20120425_183927

20120425_182717

beelden van het fort na bouwkundige renovatie 2013

Leegstaande panden worden gekraakt of raken in verval. Zo verging het het fort in Pannerden ook. Totdat een aantal enthousiastelingen het pand gingen renoveren waarna de bouwkundige staat weer top was maar er nog niet nagedacht was over een gebruik wat ook nog eens geld opleverde om iig in het onderhoud te kunnen voorzien. Bij de onderstaande herbestemming  is gekozen om de beleving van het fort leidend te maken. De ligging is achteraf en in een stilte-gebied en het pand is een monument. Niet de meest makkelijke randvoorwaarden maar lees verder hoe daar een invulling aan is gegeven….

plannen maken…?!

het plaatsen van een glazen doos naast deze bunker leeft naast een verdubbeling van het aantal meters ook een meevoudig gebruik op; hierop wordt te weinig ingezet met de herbestemmings/ renovatie vraagstukken
Een veel kleiner monument bij de Nijmeegse Waalbrug met haast dezelfde randvoorwaarden als het fort, hiervoor hebben ooit een dag en nacht ontwerp voor bedacht: een glazen doos naast deze bunker levert naast een verdubbeling van het aantal meters ook een meervoudig gebruik op.

Vind je het lastig om zelf plannen voor je (ver)bouw(ing) te maken of heb je geen tijd? Ben jij geïnteresseerd om eens buiten de gebaande paden naar je plannen te kijken en wil sparren hoe jouw huisvesting future proof is maar wel sfeervol? Wij kunnen je helpen bij het implementeren ervan door samen naar je (ver)bouw en interieur plannen voor je woning , kantoor , andersoortige ruimte of op wijk niveau te kijken voor meer beleving en comfort. Duurzaamheid, flexibiliteit, goede akoestiek en gezond materiaalgebruik zijn hierbij onze standaard.

Je huisvesting inzetten om je optimaal te voelen….. en het levert nog geld op ook! Kijk op of neem contact op, we helpen je graag en goed verder. 

Like, deel of commentaar….graag!!

Fort Pannerden door Hylkema Consultants en tinker imagineers

architectimage-largethumbnail (6)Foto: Jasjavliegt bron: de architect

Fort Pannerden, het meest oostelijke fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, geeft zich niet zomaar gewonnen. Dat is zijn charme, je moet hem ontdekken. Eerst de tocht ernaartoe door ongerepte natuur. En als je binnen bent, is er dat gigantische fort met al zijn gangen en verborgen verhalen. Tinker bedacht en produceerde het totaalconcept om Fort Pannerden te beleven.

Fort Pannerden kreeg een nieuwe identiteit en vier avontuurlijke routes waarin bezoekers het opnemen tegen de elementen. Hylkema Consultants, eerder al verantwoordelijk voor de restauratie (2009-2011), coördineerde het planproces, deed de fondsenwerving en begeleidde als architect de bouwkundige werkzaamheden.

architectimage-extralargethumnail (32) Foto: Mike Bink

Wat betreft de ruimtelijke vormgeving is aangesloten op de eerdere restauratievisie. Uitgangspunt was consolidatie van het robuuste karakter van het fort en de Nieuwe Hollandse Waterlinie als geheel. Nieuwe aanvullingen en aanpassingen sluiten bij dat karakter maar zijn tegelijk herkenbaar als nieuwe elementen.

De elementen trotseren, dat is de kern van het vernieuwde Fort Pannerden. Een authentiek verhaal over aarde, water, vuur en lucht waarin de geschiedenis van het fort en de betrokken partners (Staatsbosheheer, Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland en gemeente Lingewaard) zijn verenigd. En tegelijkertijd een appèl op de bezoekers, jong en oud, om de uitdaging van Fort Pannerden aan te gaan.

Het publiek start in het hart van het fort waar een introductiefilm en het bezoekerscentrum nieuwsgierig maken naar meer. Of je nu kiest voor ontdekkingstocht Expeditie Pannerden, real life game Elements, audiotour Luisterfort of gidsroute Sterke Verhalen, de buit is altijd een schat aan ervaringen en anekdotes.

Over het fort als hoofdkraan van de waterlinie, het soldatenleven tijdens de Eerste Wereldoorlog en daarna, de krakers die er woonden of het bijzondere rivierenlandschap. Wanneer je eenmaal bovenop het fort staat, kun je met recht zeggen dat je Fort Pannerden hebt veroverd!

Tekst: Tinker Imagineers/Hylkema

 

 

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: