VELUX wint ratrace?!

op onze blog kun je ieder dag lezen over beleving van je leefomgeving waar je blij van wordt, thuis en op je werk & altijd duurzaam

Lees onderstaand het vervolg op de het eerdere bericht, hoe verbeter je de luchtkwaliteit in huis,

6 op 10 Europeanen bezorgd over luchtkwaliteit in huis

Ben je benieuwd hoe we ervoor zorgen dat jij frisse lucht krijgt? Kijk op of neem contact op, we helpen je graag verder.

Eerdere posts die je misschien interessant vindt:

als-je-mensen-op-kantoor-zich-goed-wilt-laten-voelen

belgen-stress-en-4-tips

geluk-het-nieuwe-businessmodel

het-nieuwe-werken-voorbij

lets-play-doe-je-mee

bouwen-met-je-klant

KOMT HET BESTE REPRODUCEERBARE DUURZAME RENOVATIECONCEPT UIT BELGIË?

bron renovatieprofs.nl
5821d3bbbb4e1-1

De Belgische tak van VELUX heeft een concept ontwikkeld dat naar eigen zeggen ‘het eerste betaalbare en reproduceerbare klimaatrenovatieconcept is waarbij gezondheid en welzijn hand in hand gaan met een verhoogde energie-efficiëntie’.

Het binnenklimaat van een woning is belangrijk voor het welzijn van mensen, dat hoeven we VELUX niet te vertellen. Het is volgens het bedrijf echter belangrijk om een concept te ontwikkelen dat betaalbaar en dus breed toepasbaar is: “De uitdaging vandaag is niet het bouwen of verbouwen van een energie-efficiënte woning, maar om dit aan een betaalbare prijs te doen, zodat een zo groot mogelijk aantal mensen ervan kuan genieten en er op grote schaal een antwoord wordt geboden op de gekende problematiek van de energieschaarste.”

Voor de realisatie van het project werkt VELUX samen met de ‘Anderlechtse Haard’, eigenaar van 3.600 woningen in het Belgische Anderlecht. Een halfopen bebouwing van 80 vierkante meter uit de jaren 1920, die in staat van verval verkeerde, werd gekozen als voorbeeldproject. “VELUX wil een inspiratiebron zijn, tot denken aanzetten en een model worden om op grote schaal op bestaande huizen te worden toegepast”, staat in een persbericht.

TECHNISCHE KEUZES

Binnen het concept, RenovAcative genaamd, zijn verscheidene technische keuzes gemaakt. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden van een gebouw: naar bijvoorbeeld de inrichting van de zolder, meer raamoppervlak, daglicht en ventilatie door het trappenhuis, dynamische zonwerking, hybride ventilatiesystemen, verbeterde thermische gebouwschil en de mogelijkheden van een uitbouw.

Maximale lichtinval
Een maximale lichtinval is een belangrijk kenmerk van RenovActive. Er worden verschillende dakvensters geïnstalleerd, die tijdens warme dagen worden afgedekt met geautomatiseerde zonnewering. De opening en sluiting hiervan zonnewering zal worden bepaald door de hoeveelheid zonlicht en de buitentemperatuur.

Ventilatie
Er zal een natuurlijk ventilatiesysteem worden gebruikt om een gezond binnenklimaat met een maximale hoeveelheid verse lucht te garanderen. Het ventilatiesysteem zal de vensters (zowel die van het dak als die van de gevels) automatisch openen zodra de buitentemperatuur boven de 14°C stijgt. Sensoren controleren de regeling op het gebied van vocht, temperatuur en CO2, en zorgen zo voor een goede kwaliteit van de binnenlucht. ‘s Winters zijn het de in de ramen geïntegreerde roosters die voor de luchtinlaat zorgen. De luchtkwaliteit wordt zo steeds in realtime gemaximaliseerd. Het systeem werkt volgens VELUX energie-efficiënt omdat het overventilatie voorkomt.

Isolatie
Voor de isolatie van een huis zal grote aandacht worden besteed aan de luchtdichtheid en de bouwknopen. “Het dak, de vloer en de muren zullen worden geïsoleerd om een optimaal thermisch comfort te leveren. Daarenboven wordt de woning volledig uitgerust met dubbele of drievoudige beglazing, afhankelijk van de oriëntatie van de vensters.” VELUX claimt dat de uiteindelijke verwarmingsbehoefte hierdoor van oorspronkelijk 385 Kwh/m²/jaar tot ongeveer 19 Kwh/m²/jaar vermindert. “Dat is voor zulk een type renovatie een puike prestatie”, aldus VELUX.

Leefmilieu
VELUX wil de impact op het milieu minimaliseren door de keuze van materialen en het hergebruik ervan. Het bedrijf wil letten op waterverbruik, onder meer ook danzij de installlatie van een regenwaterrecuperatietank.

Het project van VELUX loopt al een tijdje. De bedoeling is om op wetenschappelijke wijze de impact te kunnen vaststellen die de woonruimte heeft op het dagelijkse leven van de bewoners.


Wat denk jij van de maatregelen die VELUX in België wil treffen?

 

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: