Vervreemdend doolhof verbindt

bron 

Gijs Van Vaerenbergh heeft voor C-Mine in Genk een experimenteel doolhof gerealiseerd. De installatie Labyrint bestaat uit een kilometer aan stalen gangen, waaruit elementaire figuren zijn weggesneden waardoor er nieuwe ruimtes en doorzichten ontstaan.De sculpturale installatie is ontworpen ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van C-Mine. Gijs Van Vaerenbergh – een samenwerkingsverband van de jonge Belgische architecten Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh – heeft gekozen voor een doolhof vanuit de interesse in fundamente architecturale typologieën.Het tweetal ziet het doolhof als architectuur in zijn essentiële vorm: een compositie van muren die ruimtes definiëren. De installtie bestaat uit een kilometer lopende muren, opgebouwd uit stalen platen van vijf millimeter dik en vijf meter hoogte. Het labyrint heeft een omtrek van 37,5 bij 37,5 meter.Ruimtelijke ervaring

Volgens een reeks wiskundige transformaties, zijn grote elementaire figuren, zoals een bol, kegel of cilinder, uit de structuur gesneden. Hierdoor heeft Gijs Van Vaerenbergh nieuwe ruimtes en onverwachte perspectieven gecreëerd en de idee van het klassieke doolhof geherinterpreteerd.”Door de booleaanse transformaties wordt de wandeling door het doolhof een sequens van verschillende ruimtelijke en sculpturale ervaringen”, aldus de twee architecten.Tussen de hoge gangen ziet de bezoeker zich keer op keer plots wat er zich aan de andere kant van de muur afspeelt, fragmenten van of volledig uitgesneden figuren herkennen en soms zelfs een nieuw blik op de omgeving krijgen.Labyrint speelt ook op een andere manier in op de context van C-Mine. Wie op de oude mijnbouwtorens staat, kan de structuur en de dwalende bezoekers van bovenaf bekijken – een perspectief dat gewoonlijk alleen aan de maker van het doolhof is voorbehouden. Zo biedt C-Mine ook een nieuwe blik op Labyrint.C-Mine

C-Mine is een cultuurinitiatief in de Belgische stad Genk op een getransformeerde mijnbouwlocatie. C-Mine organiseert activiteiten op het gebied van (kunst)educatie, artistieke creatie en presentatie, creatieve economie en creatieve recreatie.

De installatie Labyrint van Gijs Van Varenbergh is doorlopend en gratis te bezoeken, nog tot en met 30 september.

Op het snijvlak van kunst en architectuur

Een wijk revitaliseren of een positieve boost geven (richting participatie maatschappij) gaat niet alleen met een mooi plan gepaard maar ook door mensen andere omgangsvormen aan te bieden en/ of daarbij eerdere niet goed werkende plekken nieuw leven in blazen, zoals te lezen is in bovenstaande artikel.  

Een toepassing die welhaast overal van toepassing kan zijn is door de tussen de woningen geplaatste tuinen (gedeeltelijk) niet voor privé maar buurtgebruik beschikbaar te maken. Hierdoor kunnen blokken met woningen meer fungeren als plekken waar je fijn kunt (blijven) wonen en je niet verpietert. Door bij elkaar in beeld te zijn ontstaat de mogelijkheid samen met je buren dingen voor de buurt zoals zorg, energie, gezelligheid etc. gemeenschappelijk te regelen. Een bouwwerk kan er bij helpen om elkaar in te ontmoeten en gezamelijke activiteiten in te ontplooien:

20150608architectimage

door van a naar b te lopen via een brug, valt iedere verplaatsing op

1000

ook in nieuwsbouw is synergie juist goed inpasbaar; de gehele blauwdruk kan erop afgestemd

atrium_1

bestaande plekken optimaliseren ……

20140522_191521

Wil je als buurt of organisatie het ‘anders’ aanpakken maar je hebt geen idee waar te beginnen? Wij kunnen je helpen bij het formuleren van jouw wensen ten aanzien van anders omgaan met leegstaande woningen en daarin meedenken wat er kan gebeuren om meer sociale cohesie te bereiken in jouw buurt.  Ben je benieuwd naar onze ideeën? Neem contact met ons op.

Eerdere posts die je wellicht leuk vindt om te lezen:

fraaie-transformatie-van-volksbuurt-naar-gemengde-studenten-enclave

kasbouw-als-regenjas-om-een-ruine-en-als-indeling-in-een-ruine

huissen-stad-aan-de-bak-met-oude-kassen

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: