Wij gaan er tussen uit….nog wat ideeën

voor een vakantiehuis onder architectuur

Vanaf vanavond 17 juli zijn we gesloten en maandag 3 augustus zijn we weer aan de slag. Geniet van een mooie zomer!

Onderstaand twee mooi ontworpen vakantiewoningen, ben benieuwd welke jij uitkiest.

1 Vakantiehuis Zwarte Hond op Schiermonnikoog

bron architectenweb

Op Schiermonnikoog is een vakantiewoning naar ontwerp van De Zwarte Hond opgeleverd. Door meer dan de helft van het woonprogramma ondergronds te realiseren, kon het gebouw beter worden ingebed in de omgeving en heeft het (grote) gezin voldoende leefruimte.De L-vormige woning is losjes in het duinlandschap geplaatst. Dankzij de transparante gevel aan privézijde hebben de bewoners optimaal zicht op de omgeving, terwijl de gevel aan ‘straatzijde’ juist wat meer gesloten is. Door een langgerekt raam over de gehele breedte vangen voorbijgangers toch een glimp van binnen op en ontvangen de bewoners de gehele dag zonlicht in huis.Materialen als hout, zink en sedum op het dak dragen er aan bij dat de woning opgaat in de omgeving, evenals de ‘mooi’ verouderende larikshouten delen van de gevel. Daarnaast zijn de dak en gevel op diverse plaatsen afgeschuind, zodat ook de maat en schaal beter bij de omgeving passen.De woonruimte bestaat uit één grote lichte open ruimte die is opgedeeld in verschillende leefplekken, verbonden met elkaar door de schuine dakvlakken. De niveauverschillen zorgen voor privacy en een menselijke maat, de gezinsleden kunnen zonder elkaar te storen de woning ieder op hun eigen manier gebruiken.Ondergronds bevinden zich de slaapkamers, badkamers en een sauna. Door een verlaagde patio wordt daglicht en natuurlijke ventilatie in dit gedeelte van het huis gebracht. Deze patio wordt aan het oog onttrokken door een lage houten muur aan de westzijde van het huis. Net als aan de buitenzijde zijn in het interieur veel natuurlijke materialen gebruikt zoals hout en natuursteen.Qua energieverbruik is de woning afgestemd op de ambitie van het Waddeneiland om zelfvoorzienend te zijn. Hoge isolatiewaarden, driedubbel glas, zonoriëntatie, natuurlijke zonwering door een overstek op het zuiden en de constante temperatuur van het ondergrondse deel dragen hier aan bij. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van ledverlichting en gestookt met een houtkachel.

 

2 Transformatie en uitbreiding vakantiewoning door Tjeerd Bloothoofd

bron DE ARCHITECT

Fotograaf jeroen Musch

Tjeerd Bloothoofd had nog weinig meer opgeleverd dan een klein tuinhuisje toen hij werd benaderd door een echtpaar die een uitbouw wilden aan hun vakantiehuisje. De ambities waren bescheiden, maar verschoven gaandeweg, aangestoken door het enthousiasme van de architect. Het resultaat: een opbouw die past bij de bestaande architectuur en die tegelijkertijd volledig eigentijds is.

Architect Tjeerd Bloothoofd beschrijft hoe hij in de schetsfase telkens een gewone versie en een ambitieuzere versie van de uitbouw voorlegde aan de opdrachtgevers. “In deze ‘wild cards’ zet ik op papier wat mijn intuïtie me zegt, niet wat wordt voorgeschreven.” Aangestoken door de visuals kreeg Bloothoofd het echtpaar zover dat ze kozen voor de gedurfdere versie.

Bovenop hun recreatiewoning uit de jaren vijftig pronkt nu een sculpturale opbouw, met twee slaapvertrekken en een wasmeubel. Van hieruit is het dak toegankelijk, zodat kan worden genoten van de ondergaande zon en het omringende bos.

De dakopbouw bevind zich in het bladerendek en voelt aan als een boomhut. De sculpturale vorm past met zijn schuine daken en wanden precies binnen de kaders van het bestemmingsplan die een maximale goot- en nokhoogte voorschrijft.

De dakopbouw bestaat grotendeels uit houtskeletbouw, is geïsoleerd met vlaswol en is rondom bekleed met onbehandeld Lariks. Vanuit de bestaande woonkamer klim je via een hangende trap naar de compacte woninguitbreiding.

 

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: